Capaciteitstarief en de slimme aansturing

Deze zomer op 1 juli wordt de capaciteitstarief ingevoerd voor de particuliere markt. Zo zal iedereen worden belast op de gemiddelde maandpiek (kW). Hieronder vind je de verdeling van deze gemiddelde maandpiek, gebaseerd op beschikbare piekvermogens van 400 000 gezinnen en kleine bedrijven met een digitale meter (Bron: Fluvius)

capaciteitstarief

Als je rekent aan 50 EUR/kW/jaar, dan zal een gezin ongeveer 200 EUR per jaar betalen.

Alhoewel de huidige sturing van de AQ-LITH® EnergyBox vooral gebaseerd is op het optimaal verhogen van de zelfconsumptie, zal deze batterij ook een deel van de gemiddelde maandpiek naar beneden brengen. Zeker in de zomermaanden is de batterij gevuld tegen het einde van de dag. Daar het piekverbruik bij een huisgezin vooral ’s avonds voorvalt tussen 19 en 20 uur, zal de batterij meestal in staat zijn om standaard al een stuk van de piek op te vangen.

Er bestaan sturingen (= EMS of Energy Management System) op de markt die deze pieken nog meer kunnen dempen. Nadeel is dat daarvoor batterijcapaciteit wordt gereserveerd voor onverwachtse pieken, wat niet altijd goed is voor de zelfconsumptie. Het is dus geen must om een bestaande of nieuwe batterij uit te rusten met een EMS, ook na het invoeren van de capaciteitstarief.

Een EMS heeft echter vooral zin als je naast een batterij ook laadpalen en/of warmwaterboiler wil installeren. Dan is een slimme aansturing van deze zware verbruikers zeker aan te raden, niet alleen voor de efficiëntie, maar ook om te mijden dat bepaalde verbruikers elkaar storen in het gebruik. Daarnaast kunnen veel EMS-systemen ook andere verbruikers zoals wasmachines aansturen.

Zo zijn we heel blij dat sinds kort de LOXONE-sturing compatibel is met onze AQ-LITH® EnergyBox met Victron-omvormer.

loxone

We verwachten op korte termijn nog andere EMS-systemen die met onze batterij compatibel zijn (ook voor retrofit).

Op die manier ben je klaar voor de toekomst.

2022-03-31T12:30:37+01:00
Go to Top